Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd tot restaurant

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Het rijksmonument bestaat uit een dubbele loods met een zadel- en halfrond dak. De dubbele loods is gelegen op het Cicus-, Boden-, en Gasterrein in de binnenstad van Groningen. In 1854 werd hier de gasfabriek geopend, waar ze gas produceerden uit steenkool. Door de overschakeling van steenkool naar aardgas verloor de fabriek haar functie en werd ze vanaf 1970 voor het grootste deel gesloopt. De dubbele loods is gered van de sloop. Door de bouw van een parkeergarage en de sanering van de bodem is de dubbele loods aan het begin van deze eeuw tijdelijk verplaatst geweest.

In het monument wilde onze opdrachtgever een rauw interieur. Daarom hebben we de bestaande wanden en daken, inclusief de gerestaureerde delen, in het zicht gelaten. Daarnaast plaatsten we een verhoogde vloer met daaronder opslagruimte, een kern ten behoeve van de keuken en het sanitair. Ook maakten we een aantal doorbraken in het gebouw. De bestaande muren en daken hebben we zoveel mogelijk intact gelaten.

Het gebouw heeft een aantal nieuwe onderdelen die vergunningsvrij zijn geplaatst. Voor de verhoogde vloeren, twee modern gedetailleerde doorbraken in een monumentale wand en een dakdoorvoer ten behoeve van de keukeninstallatie hebben we een omgevingsvergunning aangevraagd voor de activiteiten bouw, monument en afwijken van het bestemmingsplan. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, vluchtroutes, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast hebben we het restaurant getoetst en aangepast op de eisen van het activiteiten- en bouwbesluit.

Meer informatie over de verplaatsing van de dubbele loods

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Slide Info:

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Slide Info:

Eigenzinnige opbouw in de historische binnenstad

Slide Info:

Aan de boulevard in het historische hart van Groningen hebben we een moderne opbouw ontworpen. De zinken opbouw wijkt in kleur- en materiaalgebruik af van de omliggende gebouwen. In de dakopbouw bevindt zich een stadse keuken. Door een grote glazen vouwwand, die over de gehele breedte kan worden geopend, kunnen de keuken en het dakterras in de zomer één grote leefruimte vormen. Hierdoor is een prachtige plek in het daklandschap van Groningen ontstaan met een fantastisch uitzicht over een van de belangrijkste verkeersaders van de historische binnenstad.

De opbouw is gemaakt van zink, in combinatie met een sonarlux vouwwand.  Ten behoeve van de constructieve veiligheid hebben we de aanbouw en de aanpassing van de constructie berekend. Het ontwerp voor de opbouw is in een keer goedgekeurd door de welstand. Daarnaast is de opbouw getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over de vouwwand

Levensloopbestendige woning door moderne aanbouw

Levensloopbestendige woning door moderne aanbouw

 
 
 
 
 

Langs een van de karakteristieke vaarten die de provincie Groningen rijk is staat op een rustige plek een mooie arbeiderswoning, gebouwd aan het begin van de vorige eeuw. Door middel van een ruime aanbouw hebben we de keuken vergroot en is er op de begane grond plek gekomen voor een ruime slaap- en badkamer. Door deze ingreep is de woning geschikt voor mensen met een handicap, en door het plaatsen van alle functies op de begane grond is de woning ook levensloopbestendig. Tevens is het contact met de tuin versterkt door een brede glazen pui met dubbele deuren.

De aanbouw is opgebouwd met het Kingspan TEK-systeem, in combinatie met een schuimbetonvloer. Ten behoeve van de constructieve veiligheid zijn de aanbouw en de aanpassing van de constructie berekend. Daarnaast is de woning getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over het bouwsysteem

Nieuwe loods met showroom voor watersportcentrum

 
 
 
 
 
 

Nieuwe loods met showroom voor watersportcentrum

 
 

Voor een watersportcentrum in de buurt van het Paterwoldsemeer ontwierpen we een showroom en werkplaats voor de verkoop en reparatie van sloepen. Uitgangspunten waren een minimaal budget, prefab bouwsysteem, locatie achter op het terrein en een mooie uitstraling naar de weg. Het gebouw is gebouwd als loods, met een verbijzondering door de plaatsing van een groot hoekkozijn. Hierdoor is er een etalage naar de weg ontstaan.

De nieuwe showroom en werkplaats voldoen aan de wet- en regelgeving. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar de compartimentering en brand door- en overslag gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is een deel van de constructie berekend. Daarnaast zijn de werkplaats en showroom getoetst en aangepast op de eisen van het bouw- en activiteitenbesluit.

Op de website van A28-Watersport vind je meer informatie over de boten

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

Moderne aanbouw achter jaren 30-woning

De Gerbrand Bakkerstraat werd aan het begin van de vorige eeuw ontworpen door gemeentearchitect Siep Bouma. Een aantal jaren geleden is de straat op een prachtige wijze gerenoveerd en teruggebracht in de oorspronkelijke stijl. We hebben meerdere aanbouwen in deze straat mogen realiseren. Deze contrasterende moderne aanbouw is voorzien van een brede schuifpui om de relatie met de tuin zo sterk mogelijk te maken. Tevens is ze voorzien van een grote daklichtkoepel om een lichte woonkamer te waarborgen.

Ten behoeve van de constructieve veiligheid zijn de aanbouw en de aanpassing van de constructie berekend. Daarnaast is de opbouw getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Ontwikkeling basisschool met gymzaal naar 4 appartementen en 1 vrijstaande woning

Ontwikkeling basisschool met gymzaal naar 4 appartementen en 1 vrijstaande woning

Het klassieke gebouw dat van verre al herkenbaar is als een traditioneel schoolgebouw heeft haar functie als lagere school verloren. De school heeft een nieuw leven gekregen en is gerenoveerd en ontwikkeld voor en door een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). In het hoofdgebouw realiseerden we 4 appartementen met entresol. Het gymlokaal transformeerden we tot een vrijstaande woning. Daarnaast creërden we ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een moestuin, parkeerplaatsen en een werkplaats. Het schoolgebouw is compleet geïsoleerd, voorzien van HR++ glas en vloerverwarming.

Voor de verbouwing is een procedure ten behoeve van het afwijken van het bestemmingsplan gevolgd. In het kader van de brandveiligheid is naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast zijn de woningen getoetst en aangepast aan de eisen van het bouwbesluit.


Meer informatie over de oude school

Bestaande aanbouw wordt aardbevingsbestendige woning

Bestaande aanbouw wordt aardbevingsbestendige woning

 

Bestaande aanbouw wordt aardbevingsbestendige woning

Op de locatie staat een woning met bestaand voorhuis uit de jaren ’60 en een grote aanbouw die later aan de achterzijde is geplaatst. Het voorhuis is bouwtechnisch afgeschreven, ook is er sprake van aardbevingsschade. Reden voor onze opdrachtgever om dit deel van de woning te vernieuwen. Ons uitgangspunt is de bestaande aanbouw en het nieuwe deel zo vorm te geven dat er één woning ontstaat. Dit hebben we gedaan door alles onder een grote kap te plaatsen en rondom dezelfde gevelbekleding te gebruiken. Het nieuwe ontwerp heeft de welstandstoets met vlag en wimpel doorstaan.

De nieuwe woning wordt aardbevingsbestendig gebouwd. Dit gebeurt middels een aangepaste houtskeletbouwconstructie. De bouwconstructie voldoet aan de grenstoestand NC van de Ontwerp NPR 9998:2017. Tevens is er een traject opgestart om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming van de NAM. Daarnaast is de nieuwe woning getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit op het niveau verbouwen.

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

Transformatie van voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 
 

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 

Met een minimaal budget transformeerden we deze voormalige veestal voor koeien tot een modern zorgcomplex met 24 uursbewaking. In het complex bevinden zich 6 appartementen en een aantal gezamenlijke ruimten. De gezamenlijke woonkamer en keuken zijn gecombineerd met de gang en vormen een open ruimte. In de open ruimte van de zorgboerderij is met een aantal zorgvuldig geplaatste grote meubels een intieme sfeer ontstaan.

Ten behoeve van de zorgboerderij was een uitgebreide procedure voor het bestemmingsplan benodigd. Er is een ruimtelijke onderbouwing geschreven en er zijn diverse onderzoeken gedaan zoals quickscan flora & fauna en wateradvies. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast is de zorgboerderij getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over de zorgboerderij

Verbouwing winkelpand tot kleurrijke Turkse en Arabische supermarkt

Verbouwing winkelpand tot kleurrijke Turkse en Arabische supermarkt

 
 
 
 

De Turkse en Arabische supermarkt Nazar is verhuisd naar een grotere locatie. De winkel biedt plaats aan een uitgebreid assortiment Turkse en Arabische producten. De verschillende afdelingen voor groente, vlees, brood en diepvries zijn georganiseerd op basis van de looplijnen van de klant. De gangpaden zijn breed opgezet en de slagerij staat als een blikvanger achter in de winkel.

Onze uitdaging was deze winkel te laten voldoen aan de brandveiligheidseisen. We hebben de vluchtrouten, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen beoordeeld. Ten behoeve van de milieuregels zijn de slagerij inclusief vriezers onderzocht. Daarnaast is toestemming voor reclame op de gevels geregeld.

Voor meer informatie over de supermarkt:

De andere supermarkt: Nazar

Hergebruik deel van voormalig industrieel complex

Hergebruik deel van voormalig industrieel complex

 

Het voormalige industrieel complex van de Suikerunie is voor een groot deel gesloopt. Het terrein wordt herontwikkeld en in de tussentijd ook gebruikt als evenemententerrein. Het oude zeefgebouw wordt deels gebruikt voor grote (bedrijfs)feesten, manifestaties en beurzen, maar ook als restaurant voor ongeveer 200 personen. Het restaurant heeft een industrieel uiterlijk en er zijn veel 2e-hands materialen toegepast in het interieur.

Op de website Fabriekofiel vind je meer informatie over het voormalige industrieel complex

Onze uitdaging was deze rauwe locatie te laten voldoen aan wet- en regelgeving. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, vluchtrouten en ontruimingsinstallatie gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is een deel van de constructie berekend. Daarnaast is het restaurant getoetst en aangepast op de eisen van het bouw- en horecabesluit.