Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Vervanging beschadigde boerderij door eigentijdse en aardbevingsbestendige boerderij

Voor een boerenbedrijf in de lage landen van Groningen is VergunningVerleend gevraagd een aardbevingsbestendige boerderij te ontwerpen. De bestaande boerderij is traditioneel gebouwd. Er zitten veel scheuren in het metselwerk en er ligt een dak van asbest op het pand. Reden voor de ondernemer om een nieuwe boerderij te willen.

Voor de nieuwe boerderij ontwierpen we een ruime levensloopbestendige woning, met daarachter een werktuigenloods. De nieuwe boerderij heeft meerdere verschijningsvormen: vanaf het erf profileert het gebouw zich als een loods, vanaf het land als een boerderij en vanaf de oprijlaan als een luxe woning. Het bouwsysteem is gebaseerd op een stalen loods. In het volume hebben we meerdere insneden gemaakt die bekleed zijn met houten geveldelen.

Het ontwerp is aan het bestemmingsplan en de welstand getoetst middels een aanvraag vooroverleg. De gemeente heeft het vooroverleg goedgekeurd, met complimenten voor het concept van de nieuwe boerderij. Ten behoeve van de aardbevingsbestendigheid hebben we hier gekozen voor een licht bouwsysteem. Er wordt geen metselwerk toegepast. Het plan is nog in ontwikkeling.

 

Nieuwe loods met showroom voor watersportcentrum

 
 
 
 
 
 

Nieuwe loods met showroom voor watersportcentrum

 
 

Voor een watersportcentrum in de buurt van het Paterwoldsemeer ontwierpen we een showroom en werkplaats voor de verkoop en reparatie van sloepen. Uitgangspunten waren een minimaal budget, prefab bouwsysteem, locatie achter op het terrein en een mooie uitstraling naar de weg. Het gebouw is gebouwd als loods, met een verbijzondering door de plaatsing van een groot hoekkozijn. Hierdoor is er een etalage naar de weg ontstaan.

De nieuwe showroom en werkplaats voldoen aan de wet- en regelgeving. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar de compartimentering en brand door- en overslag gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is een deel van de constructie berekend. Daarnaast zijn de werkplaats en showroom getoetst en aangepast op de eisen van het bouw- en activiteitenbesluit.

Op de website van A28-Watersport vind je meer informatie over de boten

Bestaande aanbouw wordt aardbevingsbestendige woning

Bestaande aanbouw wordt aardbevingsbestendige woning

 

Bestaande aanbouw wordt aardbevingsbestendige woning

Op de locatie staat een woning met bestaand voorhuis uit de jaren ’60 en een grote aanbouw die later aan de achterzijde is geplaatst. Het voorhuis is bouwtechnisch afgeschreven, ook is er sprake van aardbevingsschade. Reden voor onze opdrachtgever om dit deel van de woning te vernieuwen. Ons uitgangspunt is de bestaande aanbouw en het nieuwe deel zo vorm te geven dat er één woning ontstaat. Dit hebben we gedaan door alles onder een grote kap te plaatsen en rondom dezelfde gevelbekleding te gebruiken. Het nieuwe ontwerp heeft de welstandstoets met vlag en wimpel doorstaan.

De nieuwe woning wordt aardbevingsbestendig gebouwd. Dit gebeurt middels een aangepaste houtskeletbouwconstructie. De bouwconstructie voldoet aan de grenstoestand NC van de Ontwerp NPR 9998:2017. Tevens is er een traject opgestart om in aanmerking te komen voor een financiële tegemoetkoming van de NAM. Daarnaast is de nieuwe woning getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit op het niveau verbouwen.

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

Transformatie van voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 
 

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 

Met een minimaal budget transformeerden we deze voormalige veestal voor koeien tot een modern zorgcomplex met 24 uursbewaking. In het complex bevinden zich 6 appartementen en een aantal gezamenlijke ruimten. De gezamenlijke woonkamer en keuken zijn gecombineerd met de gang en vormen een open ruimte. In de open ruimte van de zorgboerderij is met een aantal zorgvuldig geplaatste grote meubels een intieme sfeer ontstaan.

Ten behoeve van de zorgboerderij was een uitgebreide procedure voor het bestemmingsplan benodigd. Er is een ruimtelijke onderbouwing geschreven en er zijn diverse onderzoeken gedaan zoals quickscan flora & fauna en wateradvies. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast is de zorgboerderij getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over de zorgboerderij