Zorgvuldige inpassing appartementen- en studiocomplex in de historische binnenstad

Ontwikkeling basisschool met gymzaal naar 4 appartementen en 1 vrijstaande woning

Aan een van de uitvalswegen in het historische hart van Groningen ontwierpen we een nieuw appartementencomplex. Het bestaande perceel omvat een woning, restaurant en een bestaand appartement. De woning wordt voorzien van een extra laag en bovenop het restaurant worden meerdere appartementen geplaatst. Het plan omvat uiteindelijk 9 appartementen en studio’s en een gezamenlijke berging. Het pand voegt zich in de gevelarchitectuur van de straten waar het aan ligt. Aan de voorkant wordt aangesloten op de winkelstraat, aan de achterzijde op de pakhuisarchitectuur. Daarnaast hebben we het pand voorzien van een kap zodat het zorgvuldig aansluit op het naastgelegen rijksmonument.

Vanwege de verbouwing is een procedure ten behoeve van het afwijken van het bestemmingsplan nodig. In het kader van de brandveiligheid kijken we naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten. Ten behoeve van de constructieve veiligheid wordt de constructie berekend, waarbij extra aandacht wordt besteed aan de fundering in verband met de bekende percelen. Daarnaast worden de woningen getoetst en aangepast aan de eisen van het bouwbesluit.

Ontwikkeling basisschool met gymzaal naar 4 appartementen en 1 vrijstaande woning

Ontwikkeling basisschool met gymzaal naar 4 appartementen en 1 vrijstaande woning

Het klassieke gebouw dat van verre al herkenbaar is als een traditioneel schoolgebouw heeft haar functie als lagere school verloren. De school heeft een nieuw leven gekregen en is gerenoveerd en ontwikkeld voor en door een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). In het hoofdgebouw realiseerden we 4 appartementen met entresol. Het gymlokaal transformeerden we tot een vrijstaande woning. Daarnaast creërden we ruimte voor gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een moestuin, parkeerplaatsen en een werkplaats. Het schoolgebouw is compleet geïsoleerd, voorzien van HR++ glas en vloerverwarming.

Voor de verbouwing is een procedure ten behoeve van het afwijken van het bestemmingsplan gevolgd. In het kader van de brandveiligheid is naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast zijn de woningen getoetst en aangepast aan de eisen van het bouwbesluit.


Meer informatie over de oude school

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

Transformatie van voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 
 

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 

Met een minimaal budget transformeerden we deze voormalige veestal voor koeien tot een modern zorgcomplex met 24 uursbewaking. In het complex bevinden zich 6 appartementen en een aantal gezamenlijke ruimten. De gezamenlijke woonkamer en keuken zijn gecombineerd met de gang en vormen een open ruimte. In de open ruimte van de zorgboerderij is met een aantal zorgvuldig geplaatste grote meubels een intieme sfeer ontstaan.

Ten behoeve van de zorgboerderij was een uitgebreide procedure voor het bestemmingsplan benodigd. Er is een ruimtelijke onderbouwing geschreven en er zijn diverse onderzoeken gedaan zoals quickscan flora & fauna en wateradvies. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast is de zorgboerderij getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over de zorgboerderij