Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd tot restaurant

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Het rijksmonument bestaat uit een dubbele loods met een zadel- en halfrond dak. De dubbele loods is gelegen op het Cicus-, Boden-, en Gasterrein in de binnenstad van Groningen. In 1854 werd hier de gasfabriek geopend, waar ze gas produceerden uit steenkool. Door de overschakeling van steenkool naar aardgas verloor de fabriek haar functie en werd ze vanaf 1970 voor het grootste deel gesloopt. De dubbele loods is gered van de sloop. Door de bouw van een parkeergarage en de sanering van de bodem is de dubbele loods aan het begin van deze eeuw tijdelijk verplaatst geweest.

In het monument wilde onze opdrachtgever een rauw interieur. Daarom hebben we de bestaande wanden en daken, inclusief de gerestaureerde delen, in het zicht gelaten. Daarnaast plaatsten we een verhoogde vloer met daaronder opslagruimte, een kern ten behoeve van de keuken en het sanitair. Ook maakten we een aantal doorbraken in het gebouw. De bestaande muren en daken hebben we zoveel mogelijk intact gelaten.

Het gebouw heeft een aantal nieuwe onderdelen die vergunningsvrij zijn geplaatst. Voor de verhoogde vloeren, twee modern gedetailleerde doorbraken in een monumentale wand en een dakdoorvoer ten behoeve van de keukeninstallatie hebben we een omgevingsvergunning aangevraagd voor de activiteiten bouw, monument en afwijken van het bestemmingsplan. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, vluchtroutes, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast hebben we het restaurant getoetst en aangepast op de eisen van het activiteiten- en bouwbesluit.

Meer informatie over de verplaatsing van de dubbele loods

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

Transformatie van voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 
 

Transformatie voormalige veestallen tot zorgboerderij met 6 appartementen

 

Met een minimaal budget transformeerden we deze voormalige veestal voor koeien tot een modern zorgcomplex met 24 uursbewaking. In het complex bevinden zich 6 appartementen en een aantal gezamenlijke ruimten. De gezamenlijke woonkamer en keuken zijn gecombineerd met de gang en vormen een open ruimte. In de open ruimte van de zorgboerderij is met een aantal zorgvuldig geplaatste grote meubels een intieme sfeer ontstaan.

Ten behoeve van de zorgboerderij was een uitgebreide procedure voor het bestemmingsplan benodigd. Er is een ruimtelijke onderbouwing geschreven en er zijn diverse onderzoeken gedaan zoals quickscan flora & fauna en wateradvies. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, branddeur- & overslag, vluchtrouten, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast is de zorgboerderij getoetst en aangepast op de eisen van het bouwbesluit.

Meer informatie over de zorgboerderij

Verbouwing winkelpand tot kleurrijke Turkse en Arabische supermarkt

Verbouwing winkelpand tot kleurrijke Turkse en Arabische supermarkt

 
 
 
 

De Turkse en Arabische supermarkt Nazar is verhuisd naar een grotere locatie. De winkel biedt plaats aan een uitgebreid assortiment Turkse en Arabische producten. De verschillende afdelingen voor groente, vlees, brood en diepvries zijn georganiseerd op basis van de looplijnen van de klant. De gangpaden zijn breed opgezet en de slagerij staat als een blikvanger achter in de winkel.

Onze uitdaging was deze winkel te laten voldoen aan de brandveiligheidseisen. We hebben de vluchtrouten, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen beoordeeld. Ten behoeve van de milieuregels zijn de slagerij inclusief vriezers onderzocht. Daarnaast is toestemming voor reclame op de gevels geregeld.

Voor meer informatie over de supermarkt:

De andere supermarkt: Nazar

Hergebruik deel van voormalig industrieel complex

Hergebruik deel van voormalig industrieel complex

 

Het voormalige industrieel complex van de Suikerunie is voor een groot deel gesloopt. Het terrein wordt herontwikkeld en in de tussentijd ook gebruikt als evenemententerrein. Het oude zeefgebouw wordt deels gebruikt voor grote (bedrijfs)feesten, manifestaties en beurzen, maar ook als restaurant voor ongeveer 200 personen. Het restaurant heeft een industrieel uiterlijk en er zijn veel 2e-hands materialen toegepast in het interieur.

Op de website Fabriekofiel vind je meer informatie over het voormalige industrieel complex

Onze uitdaging was deze rauwe locatie te laten voldoen aan wet- en regelgeving. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, vluchtrouten en ontruimingsinstallatie gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is een deel van de constructie berekend. Daarnaast is het restaurant getoetst en aangepast op de eisen van het bouw- en horecabesluit.