Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd tot restaurant

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Waardevol rijksmonument grotendeels vergunningsvrij omgebouwd naar restaurant

info??

Het rijksmonument bestaat uit een dubbele loods met een zadel- en halfrond dak. De dubbele loods is gelegen op het Cicus-, Boden-, en Gasterrein in de binnenstad van Groningen. In 1854 werd hier de gasfabriek geopend, waar ze gas produceerden uit steenkool. Door de overschakeling van steenkool naar aardgas verloor de fabriek haar functie en werd ze vanaf 1970 voor het grootste deel gesloopt. De dubbele loods is gered van de sloop. Door de bouw van een parkeergarage en de sanering van de bodem is de dubbele loods aan het begin van deze eeuw tijdelijk verplaatst geweest.

In het monument wilde onze opdrachtgever een rauw interieur. Daarom hebben we de bestaande wanden en daken, inclusief de gerestaureerde delen, in het zicht gelaten. Daarnaast plaatsten we een verhoogde vloer met daaronder opslagruimte, een kern ten behoeve van de keuken en het sanitair. Ook maakten we een aantal doorbraken in het gebouw. De bestaande muren en daken hebben we zoveel mogelijk intact gelaten.

Het gebouw heeft een aantal nieuwe onderdelen die vergunningsvrij zijn geplaatst. Voor de verhoogde vloeren, twee modern gedetailleerde doorbraken in een monumentale wand en een dakdoorvoer ten behoeve van de keukeninstallatie hebben we een omgevingsvergunning aangevraagd voor de activiteiten bouw, monument en afwijken van het bestemmingsplan. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, vluchtroutes, ontruimingsinstallatie en blusmiddelen gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is de aanpassing constructie berekend. Daarnaast hebben we het restaurant getoetst en aangepast op de eisen van het activiteiten- en bouwbesluit.

Meer informatie over de verplaatsing van de dubbele loods

Nieuwe loods met showroom voor watersportcentrum

 
 
 
 
 
 

Nieuwe loods met showroom voor watersportcentrum

 
 

Voor een watersportcentrum in de buurt van het Paterwoldsemeer ontwierpen we een showroom en werkplaats voor de verkoop en reparatie van sloepen. Uitgangspunten waren een minimaal budget, prefab bouwsysteem, locatie achter op het terrein en een mooie uitstraling naar de weg. Het gebouw is gebouwd als loods, met een verbijzondering door de plaatsing van een groot hoekkozijn. Hierdoor is er een etalage naar de weg ontstaan.

De nieuwe showroom en werkplaats voldoen aan de wet- en regelgeving. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar de compartimentering en brand door- en overslag gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is een deel van de constructie berekend. Daarnaast zijn de werkplaats en showroom getoetst en aangepast op de eisen van het bouw- en activiteitenbesluit.

Op de website van A28-Watersport vind je meer informatie over de boten

Hergebruik deel van voormalig industrieel complex

Hergebruik deel van voormalig industrieel complex

 

Het voormalige industrieel complex van de Suikerunie is voor een groot deel gesloopt. Het terrein wordt herontwikkeld en in de tussentijd ook gebruikt als evenemententerrein. Het oude zeefgebouw wordt deels gebruikt voor grote (bedrijfs)feesten, manifestaties en beurzen, maar ook als restaurant voor ongeveer 200 personen. Het restaurant heeft een industrieel uiterlijk en er zijn veel 2e-hands materialen toegepast in het interieur.

Op de website Fabriekofiel vind je meer informatie over het voormalige industrieel complex

Onze uitdaging was deze rauwe locatie te laten voldoen aan wet- en regelgeving. In het kader van de brandveiligheid hebben we naar compartimentering, vluchtrouten en ontruimingsinstallatie gekeken. Ten behoeve van de constructieve veiligheid is een deel van de constructie berekend. Daarnaast is het restaurant getoetst en aangepast op de eisen van het bouw- en horecabesluit.